Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zondag 20 juni is het weer Vaderdag. Mooi, zo vlak voor Midzomer. De zon staat even stil om daarna weer de andere kant op te bewegen. Misschien is het voor jou als vader ook een moment om even stil te staan.

Er is afgelopen jaar veel gebeurd. Wat heeft dat met jou als vader gedaan? Sta je steviger in je schoenen na een aantal leerzame ervaringen? Of ben je wat meer gaan twijfelen over jouw rol in het gezin?

Het is inherent aan groei om momenten te ervaren waarin je uitgedaagd wordt. Om mee te maken dat je het even niet weet. Dat je geen antwoorden hebt. En dat je je daar comfortabel mee gaat voelen. Erop vertrouwend dat de antwoorden vanzelf gaan komen.

Het is essentieel dat jij jezelf de ruimte en rust gunt. Dan kun je pas echt stilstaan en bewust worden van waar je ‘bent’. De natuur is bij uitstek een plek waar je kan ontsnappen aan jouw dagelijkse verantwoordelijkheden als vader. Even niet in de rol als vader, partner of collega.

Met Vaderdag is het gebruikelijk dat je als vader even in het zonnetje wordt gezet door je kinderen en je partner. Misschien kun je daar dit jaar iets aan toevoegen, Zet jezélf in dat zonnetje. Die staat op dat moment toch al even stil, als perfecte spiegel.

Blok ergens komende twee weken in je agenda aan halve dag. Of misschien twee uur. Zoek een mooi natuurgebied in de buurt uit en ga daarheen. Alleen, met slechts wat water en proviand. Alsof je echt even op reis gaat.

Loop in het natuurgebied op je gevoel. Zonder het volgen van een route. Zet je telefoon op stil en doe ‘m je in je rugzak, doe je horloge af. Je bent nu helemaal aangewezen op jezelf. Op jouw gevoel, instinct en intuïtie.
Het voelt misschien spannend om de ‘controle’ los te laten, maar los van een verdwaalde wolf kan je niet veel overkomen in de Hollandse natuur. Ga rustig lopen en word je bewust van je omgeving. En geheid dat jij ‘jouw’ weg gaat zien. Jouw unieke weg van vandaag.

Misschien durf je even op blote voeten te lopen. Probeer tijdens de wandeling bewust te worden van je zintuigen. Je zult zien dat je steeds meer in stilte komt en je rust vindt.

Uiteindelijk kom je weer terug bij je beginpunt. Je kunt altijd de stand van de zon gebruiken om je richting te bepalen. En je hebt je gevoel. Vertrouw daarop. Generaties voor ons konden dat ook. Wij zijn het niet verleerd, het vraagt alleen om loslaten en te vertrouwen op jezelf.

Ervaar later wat deze ervaring met je heeft gedaan, zo los van al je verplichtingen. Het zou zomaar kunnen dat je nu wél antwoorden of nieuwe inzichten hebt gekregen. En zo niet, dan ben je wel even echt weg geweest en heb je kunnen opladen.