Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

De geur van dennenbomen, het zingen van vogels, een zacht verend tapijt van mos onder je voeten: de Japanners hebben een woord voor het zijn in de natuur met gebruik van al je zintuigen. ‘Shinrin-yoku’, ‘bosbaden’. Dit fenomeen is inmiddels overgewaaid naar het westen, en biedt talloze gezondheidsvoordelen. Van het verminderen van stress tot het vergroten van je zelfvertrouwen: nature does it. Tijd om het de prioriteit te geven die het verdient dus!

Het woord ‘bosbaden’ is er overigens bij gebrek aan een betere vertaling. Psycholoog Tim Lomas van de University of East London schaart het woord onder de onvertaalbare woorden, omdat de echte betekenis meer is dan de vertaling van alleen het woord. Volgens hem betekent shinrin-yoku iets als: ‘de ontspanning die verkregen wordt door je onder te dompelen in het bos, letterlijk of figuurlijk’.

Het concept is in de jaren tachtig van de vorige eeuw in Japan ontwikkeld en komt erop neer dat je heel bewust en langzaam door het bos beweegt, terwijl je probeert helemaal aanwezig te zijn en alles in je op te nemen. Oorspronkelijk was deze methode bedoeld als tegengif voor de bizar hoge eisen die er aan de werkende Japanner gesteld werden. Om iets tegenover de tien-urige werkdagen en negen vakantiedagen die de gemiddelde Japanse werknemer heeft te stellen, werd het bosbaden in 1982 onderdeel van het nationale gezondheidsplan.

Het goede nieuws is dat je shinrin-yoku helemaal kunt aanpassen aan jouw situatie. Geen bos in de buurt? Het park of zelfs je eigen achtertuin voldoen ook. Het gaat erom dat je tenminste 2 uur per week met je volle bewustzijn buiten bent en zoveel mogelijk van de omgeving in je opneemt.

Uit steeds meer onderzoeken blijkt hoe belangrijk die 2 uur per week in de natuur zijn, en hoeveel voordelen het oplevert. Van het verminderen van stress tot het versterken van je immuunsysteem en het vergroten van je zelfvertrouwen: in de natuur zijn is een gratis en enorm effectieve manier om bij te dragen aan een betere mentale en fysieke gezondheid.

De heilzame werking van de natuur is inmiddels niet alleen in Japan gemeengoed. In steeds meer landen zorgt men voor betere toegang tot natuur, om tegenwicht te bieden aan de verstedelijking en toenemende problematiek rondom moderne ontwikkelingen als het voortdurend online zijn en eindeloos veel tijd doorbrengen achter schermen.

In die lijn liggen ook de ‘Forest Schools’, met wortels in Scandinavië. Dat concept, waarbij kinderen het grootste deel van de tijd buiten zijn en dáár leren, groeit wereldwijd. In de VS is het aantal forest schools sinds 2012 met 500% gestegen en ook in Nederland wordt dit concept steeds meer omarmd. Zo zijn er initiatieven waarbij ouders zorgen dat de kinderen uit de klas van hun kind iedere week tenminste 1 dag in de natuur zijn. Helemaal de way to go als je het mij vraagt.

Kortom: het bewustzijn dat de natuur belangrijk- essentieel zelfs – voor ons is, groeit. Dat besef in de praktijk brengen kan best een uitdaging zijn, zeker voor werkende ouders met een overvolle agenda en een chronisch gebrek aan tijd. Toch is dat precies waar je volgens mij de keuze hebt, en waar een shift in prioriteiten nodig is. Laat je je kinderen die 2 uur televisie kijken zodat je zelf even kunt ‘ontspannen’ door op je telefoon door Instagram te scrollen om vervolgens overprikkeld verder te gaan met je dag? Of neem je het heft in eigen hand en ga je in diezelfde 2 uur naar het bos (dat eigenlijk veel dichterbij is dan je denkt)?

Kies je voor dat laatste, ga er dan helemaal voor. Laat je telefoon thuis en richt je op het aanwezig zijn. Op het verbinden met jezelf, met je kinderen en met de natuur om je heen. Verlaag je tempo, doe je schoenen eens uit en probeer op blote voeten te lopen, en stop als je iets moois hoort of ziet. Ervaar wat dat met je doet, en beslis dan voor jezelf waar je meer van oplaadt: van een rondje bos of een rondje social media.

Volgens mij is het ervaren van de waarde van de natuur, het ‘rewilden’, een van de mooiste dingen die je je kinderen kunt meegeven als ouder. Ze leren dat dát de plek is om te ontspannen, te leren en te groeien. Om zelfvertrouwen op te bouwen, en te spelen. Hopelijk is dat iets dat ze in hun volwassen leven blijven doen en op hun beurt ook weer aan hun eigen kinderen meegeven. Make being in nature a priority!

Bron; Ecopsychology: How Immersion in Nature Benefits Your Health. Klik hier voor het artikel.