Skip to content Skip to footer
“Levende schoolterreinen zijn rijk gelaagde buitenomgevingen die lokale ecologische systemen versterken en tegelijkertijd plaatsgebonden, praktische leermiddelen bieden voor scholieren van alle leeftijden.”

Het groene klaslokaal is een initiatief waar we samen met scholen en publieke sector buiten op of nabij het schoolplein groene klaslokalen realiseren, waar leerlingen structureel meer buitenzijn en waar ze kunnen leren, ervaren, ontwikkelen en groeien.

Het is onze missie om ervoor te zorgen dat alle scholieren in heel Nederland hier toegang tot hebben. Het is prachtig dat veel schoolpleinen vergroenen alleen blijft het effect op de scholieren beperkt als ze er alleen maar tijdens de pauze’s kunnen zijn.

Waarom is het belangrijk dat scholieren meer en vaker buitenzijn?

Op dit moment komen kinderen en jongeren gemiddeld minder dan één uur buiten per dag. In onze geschiedenis is dit nog nooit zo weinig geweest.

 

Dit leidt tot veel problemen zoals:

  • te weinig beweging en obesitas
  • overprikkeling en disbalans, mede door teveel schermtijd
  • diverse gezondheidsproblemen
  • weinig vertrouwen en eigenwaarde
  • slechte weerbaarheid en zelfredzaamheid
  • slechte kennis van natuur, ecologische systemen en duurzaamheid

Wat levert meer buitenzijn op voor de scholieren?

  • meer creativiteit en vrijheid
  • het ontwikkelen van sociale en interpersoonlijke vaardigheden
  • meer verbondenheid met de natuur en meer welzijn voor de scholieren
  • mogelijkheid om zelf of samen te oefenen, ervaren en te leren
  • verhoogd milieubewustzijn en meer kennis van ecologische systemen
  • oplossingsgericht leren werken, individueel en in groepen
  • een inspirerende buitenplek waar leerkrachten een aantal van hun lessen kunnen geven

De opzet is om leerkrachten en leerlingen te betrekken in het ontwerp en de realisatie van het groene klaslokaal zodat we samen met elkaar een buitenplek creëren waar iedereen graag komt. Met andere woorden, voor elke school ontwerpen we een uniek groen klaslokaal. 

Kan elke school een groen klaslokaal creëren?

Voor bijna elk budget is er een ‘groene’ buitenplek te realiseren. Er zijn diverse subsidiemogelijkheden en hergebruiken we zoveel mogelijk materialen. Door de hulp van leerkrachten en leerlingen kunnen we de kosten lager houden en zorgen we voor voldoende draagvlak. Ook betrekken we ouders en omwonenden bij het project voor hulp en/of sponsoring. 

 

Hoe gaat het in z’n werk?

In de eerste fase van het project zijn de kennismaking en delen van de wensen van schoolleiding, leerkrachten en leerlingen. Daarna onderzoeken we de financiële ruimte, subsidiemogelijkheden en eventuele vergunningsaanvragen. Vervolgens maken we een ontwerp met een tijdsplan en overleggen we dit met elkaar.

Daarna volgt de realisatie van het project en de begeleiding en implementatie van het buitenonderwijs voor leerkrachten en leerlingen. 

Ben je geïnspireerd en wil je meer informatie over alle mogelijkheden?

Laat hier je gegevens achter en we nemen contact met je op voor een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Ons laatste project in Uden

In bovenstaand filmpje zie je het resultaat van het vergroenen van een schoolplein in 3 maanden tijd ( 2 dagen per week), samen met de leerlingen. 

Er zijn daar nu 2 buitenlokalen, 8 moestuintjes voor de diverse groepen, een wilde bloementuin, een ronde zitplek met boomstammen, een buitenren om de konijnen te knuffelen, een boksbal voor overtollige energie, een rotstuin, een evenwichtsparcours incl. een slackline, een rekenveld en een skelterbaan. 

De nieuwe groene plek nodigt leerkrachten en leerlingen uit om veel vaker buiten te zijn, ook naast de pauze’s. De volgende stap wordt de implementatie van buitenonderwijs. 

Leave a comment